Wat is lichaamsgerichte psychotherapie

Binnen praktijk Tusi wordt gewerkt met een lichaamsgerichte aanpak. Dit betekent dat aan de informatie die het lichaam draagt en de reacties die het lichaam geeft eenzelfde gewicht wordt toegekend als wat uit het denken of vanuit emoties kenbaar wordt, en dat geprobeerd wordt deze met elkaar te verbinden, te begrijpen en te integreren. Een dergelijke aanpak wordt ook wel integrale psychotherapie genoemd.

De vragen waarmee mensen in deze therapie komen, verschillen niet wezenlijk van vragen waarmee mensen in andere vormen van therapie gaan. Te denken valt o.a. aan chronische klachten als depressie, moeheid en aanhoudende fysieke klachten zonder duidelijke oorzaak, maar ook aan meer specifieke problemen zoals een negatief zelfbeeld of terugkerende conflicten in de werk- of relationele sfeer.

In tegenstelling tot de reguliere hulpverlening richt lichaamsgerichte therapie zich niet uitsluitend op deze probleemgebieden. Door naast inzichtgevende gesprekken ook te werken met bewustwording in het lichaam, en daarmee contact te maken met de oorsprong van de problemen, verdwijnen niet alleen de klachten, maar ook de bron ervan. Hoe lang dit proces duurt, is voor iedereen verschillend.

Lichaamsgerichte therapie is daarnaast zeer geschikt als reguliere vormen van hulpverlening tot onvoldoende resultaten hebben geleid. Vooral cliŽnten die een sterke neiging tot rationalisatie hebben, kunnen baat hebben bij een lichaamsgerichte aanpak.

Tenslotte is lichaamsgerichte therapie ook - of misschien wel juist - geschikt voor kinderen, zij het in een enigszins aangepaste vorm. Kinderen staan van nature nog veel dichter bij hun oorspronkelijke zelf, waardoor de therapie vaak beduidend korter kan zijn. De behandeling van kinderen vindt alleen plaats in combinatie met regelmatige oudergesprekken.